Kynžvartský zámecký park klenot mezi zahradami

Kynžvartský zámecký park je jedním z nejkrásnějších parků v České republice s bohatou historií a významnými památkami. Od prvních kroků na Netopýří stezce po prohlídku významných památníků a nádherného přírodního prostředí, park nabízí mnoho zážitků pro milovníky přírody i historie. V tomto článku se podíváme na to, co činí tento park tak výjimečným a proč byste ho měli navštívit.

Při pohledu na Kynžvartský zámecký park nelze neobdivovat krásu přírody, která se zde mísí s uměleckým dílem člověka. Park, který se rozkládá na téměř 300 hektarech, je bezpochyby jedním z nejkrásnějších v České republice.

Historie zámeckého parku sahá až do 18. století, kdy byl park založen. Tento park byl postaven ve stylu anglických zahrad a ovlivněn tehdejší módou. V parku roste řada významných a památných stromů, jako například tis červený, rohanův buk, jeden z největších javorů červených v ČR nebo  „Stoletá lípa“.

V parku se nachází také několik významných staveb. Mezi nimi je například vyhlídkový altán (V tuto chvíly probíhá restaurování.), čajový pavilon, neogotická kaple, zámecká oranžerie, Františkův památník a další. Tyto stavby jsou jedinečné svým architektonickým stylem a mají významnou historickou hodnotu.

V parku je také netopýří stezka v podobě virtuální hry na mobilní zařízení, která byla založena v roce 2016. Cílem této stezky je upozornit na význam

netopýrů v ekosystému a zároveň přiblížit návštěvníkům parku jejich životní prostředí a biologii. Stezka se nachází v areálu zámeckého parku a je v délce 1,3 km.

Kromě toho, v parku probíhá projekt podpory biodiverzity netopýrů v bavorsko-českém pohraničí. Cílem tohoto projektu je chránit a zvyšovat populace netopýrů v této oblasti, kde jsou ohrožovány zejména ztrátou životního prostředí a omezováním jejich potravní báze. V rámci projektu jsou prováděna opatření jako například instalace netopýřích budek a další.

Park má také velký ekologický význam a zároveň představuje velmi příjemné místo pro procházky a relaxaci. Pokud tedy hledáte krásné místo pro odpočinek a zároveň chcete poznat něco z historie, pak je Kynžvartský zámecký park ideální volbou pro vás.

 

Bc. Štefan Brštiak, referent pro veřejnost zámku Kynžvart

tel.: 773 776 631, e-mail: brstiak.stefan@npu.cz

Více informací o zámku a jeho provozu: www.zamek-kynzvart.cz

Zámek Kynžvart patří mezi nejvýznamnější památky ve správě Národního památkového ústavu. Památkový areál patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice. Je držitelem ceny Europa Nostra. Nesmírně cenné jsou dochované sbírky po šlechtických majitelích. Nejznámějším představitelem je kníže Klement Václav Lothar Metternich-Winneburg, kancléř císařů Františka I. a Ferdinanda I. Kancléř na zámku založil jedno z prvních muzeí v Evropě. Dodnes na zámku můžeme obdivovat cenná umělecká díla Antonia Canovy, Bernarda Strigela, kolekce antických mincí, daguerrotypií, grafik a zbraní. Na zámku se nachází třetí největší egyptologická sbírka v České republice. Významná je v evropském kontextu kynžvartská knihovna se sbírkou rukopisů (nejstarší dílo je z 8. století). Oblíbeným cílem návštěvníků je i kabinet kuriozit. Součástí sbírek je movitá národní kulturní památka Kynžvartská daguerrotypie, která je zapsána mezi movité památky UNESCO do registru Paměť světa.