"Metternichova liga k zachování míru (1840) a Severoatlantická smlouva (1949)"

Klemens Václav Metternich, François Gérard 1830 | © Petr Kříž

Srdečně Vás zveme na přednášku prof. PhDr. Miroslava Šedivého, Ph.D., která se koná 26. března 2024 v 17 hod. v Oblastním muzeu Louny (dům Sokolů z Mor).

Poprvé V létě roku 1840 došlo v Evropě k tzv. Rýnské krizi, která hrozila ukončit čtvrtstoletí trvající mír. I když k válce nakonec nedošlo, byly činěny pokusy k upevnění kolektivní bezpečnosti. Kníže Metternich se pokusil o založení ligy k zachování míru v Evropě. Cílem přednášky je vysvětlit okolnosti vzniku i neúspěchu tohoto projektu, jež se svým obsahem velmi podobá Severoatlantické smlouvě z roku 1949, která přivedla v život Severoatlantickou alianci (NATO).

Prof. Miroslav Šedivý z Ústavu historických věd Univerzity Pardubice se specializuje především na dějiny Německa, Rakouska, Itálie a Středomoří od konce 18. do počátku 20. století. Zajímají jej zejména mezinárodní vztahy a problém nacionalismu. V současné době se věnuje nadčasovým tématům mezinárodní bezpečnosti, geopolitiky, globalizace, míru a války. Přednášel na mnoha zahraničních univerzitách od Bruselu po Moskvu. Je držitelem několika prestižních ocenění pro autory literatury faktu.

https://www.muzeumlouny.cz/metternichova-liga-k-zachovani-miru-1840-a-severoatlanticka-smlouva-1949-16699