Amor a Psyché na zámku Kynžvart

Amor a Psyché | © Štefan Brštiak

Na zámku Kynžvart se nachází jedna z nejznámějších kopií Canovova sousoší Amor a Psyché

Legenda o Amorovi a Psyché

Legenda o Amorovi a Psyché je krásný a dojemný příběh lásky, který se stal populární v antické literatuře, zejména v díle „Zlatý osel“ od Apuleia. Tento příběh vypráví o lásce mezi bohem lásky Amorem (Erosem) a smrtelnou dívkou Psyché, která je známá svou neobyčejnou krásou.

Příběh začíná tím, že Psyché je tak nádherná, že ji lidé začli uctívat jako bohyni, což způsobilo žárlivost Venuše (Afrodity), bohyně lásky a krásy. Venuše, rozhněvaná na Psyché, pověřila svého syna Amora, aby jí ukázal, jak je láska bolestná, a aby ji potrestal. Amor se měl postarat o to, aby se Psyché zamilovala do někoho ohavného.

Nicméně, když Amor spatřil Psyché, okamžitě se do ní zamiloval. Aby ji ochránil, vzal ji na krásnou a tajemnou horu, kde ji přivedl do překrásného paláce. Psyché nevěděla, kdo je její milenec, protože Amor ji navštěvoval pouze v noci, a nikdy se jí neukázal ve dne. Řekl jí, že si nemá přát vidět jeho podobu, a Psyché souhlasila.

Po čase, psyché se začala cítit osamělá a zvědavá. Rozhodla se, že Amora potají uvidí. V jednom okamžiku, když Amor spal, vzala lampu, aby si ho prohlédla. Avšak během toho jí kapka horkého oleje z lampy spadla na Amora, což ho probudilo. Zklamaný, že mu Psyché neřekla pravdu, Amor uletěl.

Psyché byla zraněná a vydala se na dlouhou cestu, aby našla Amora. Během své pouti čelila mnoha zkouškám, včetně úkolů, které jí byly zadány Venuší. I přesto psyché prokázala svou odvahu a odhodlání. Nakonec, po nesčetných strastech, dokázala překonat všechny překážky a získala Amorovu lásku zpět.

Na konci příběhu, když už si Psyché prožila těžké chvíle, Zeus (Jupiter) intervenoval a udělil Psyché nesmrtelnost, aby mohla být s Amorem navždy. Amor a Psyché se vzali a žili šťastně až do smrti, což symbolizuje vítězství lásky nad překážkami a zkouškami.

Tato legenda je často chápána jako alegorie o síle lásky, oběti a hledání vnitřní krásy, a její poselství se dodnes odráží v mnoha příbězích a uměleckých dílech.

Sousoší Amor a Psyché

 

Sousoší Amor a Psyché od italského sochaře Antonia Canovy patří mezi nejznámější a nejvýznamnější sochařská díla období neoklasicismu. Canova, který byl aktivní na přelomu 18. a 19. století, vytvořil toto dílo kolem let 1787 až 1793. Sousoší zachycuje okamžik, kdy se Amor (Eros) sklání k Psyché, aby ji políbil, a vyjadřuje tak hlubokou a romantickou lásku mezi dvěma postavami. Socha je znázorněna s velkým detailem a jemností, což dokazuje Canovo mistrovství ve zpracování materiálů, jako je mramor.

Hlavní charakteristiky Canovových sousoší:

  1. Emocionální výraz: Znázorňuje intenzivní okamžik lásky, vyzařující cit a touhu.
  2. Detailní zpracování: Canova precizně modeloval detaily těl obou postav, včetně textury pokožky a drapérií, což vrhá na sousoší dojem realistického pohybu.
  3. Symbolika: Amor reprezentuje lásku, zatímco Psyché představuje duši, nádheru a překonání překážek, což dokonale ilustruje témata z legendy.

 

Kynžvartská kopie

Na zámku Kynžvart se nachází jedna z nejznámějších kopií Canovova sousoší Amor a Psyché. Kynžvartská kopie byla vytvořena v 19. století a je považována za významnou kulturní památku. Níže jsou uvedeny některé klíčové informace o této kopii:

  1. Umístění: Kynžvartská kopie je umístěna na zámku Kynžvart v Čechách, který je obklopen krásným parkem.
  2. Historický kontext: Zámek byl ve vlastnictví Metternicha, významného rakouského politika, a zámek byl často místem setkání kulturní elity 19. století. Kopie byla umístěna v rámci sbírek, které respresentovaly umělecké a kulturní dědictví té doby.
  3. Materiál: Kynžvartská kopie je vyrobena z karaského mramoru a šíří podobné estetické a emotivní kvality jako originál, ačkoliv s různým stupněm detailu.
  4. Zájem a návštěvnost: Sousoší přitahuje návštěvníky, kteří se zajímají o umění, historii a kulturu, a slouží jako výraz pokladu neoklasicismu ve střední Evropě.

Kynžvartská kopie tedy nejenže představuje odezvu na antické a renesanční umění, ale také ukazuje, jak byly italské vzdělávací a umělecké proudy uplatněny v kontextu střední Evropy, což zvyšuje její význam v kulturní a historické sféře.

Toto přenádherné umělecké dílo je možné spatřit i po celé září ve velkém reprezentativním sále zámku Kynžvart, a to na prohlídkách Zámeckých interiérů Metternichů od úterý do neděle každý den od 9:00 do 16:00 hodin.

Těšíme se na Vaši návštěvu!