Co se děje na Kynžvartě na podzim?

Kostýmované prohlídky | © Štefan Brštiak

Nastal konec prázdnin, školákům začala škola a léto se nezastavitelně chýlí ke konci. Návštěvní sezóna na zámku Kynžvart přesto nekončí. A nabízí opět celou řadu možností kulturního, zábavného ale i vzdělávacího vyžití.

Co nás tedy ještě čeká?

CAR CULT SHOW – PŘELOŽENO   na sobotu 21. září 2024, 11:00 – 18:00

 

První ročník CAR CULT SHOW se uskuteční na malebném zámku Kynžvart! Připravte se na jedinečný zážitek. Nejkrásnější a nejvýkonnější sportovní auta budou vystavena v uhrančivém prostředí historického zámku. Těšit se můžete na skvostné vozy, které předvedou svou eleganci a sílu na jednom místě – tohle bude skutečně ráj pro všechny automobilové nadšence! Kromě úchvatných aut vás čeká skvělý DJ, který se postará o tu nejlepší atmosféru a energické rytmy. Nezapomeňte také vyzkoušet vodní dýmky, které přidají na exkluzivitě celého zážitku.

A to není vše! Občerstvení v podobě lahodného jídla a osvěžujících nápojů je zajištěno.

Přijďte a staňte se součástí této jedinečné akce, která vás okouzlí a přivede do víru automobilové kultury!

Jak se měřil čas za kancléře Metternicha na zámku Kynžvart – sobota 5. října 2024 v 15:00

 

Exkluzivní prohlídka povede zámeckými expozicemi a představí nejen již vystavené historické hodiny, ale exkluzivně i několik vzácných kusů, které jsou běžně ukryty v depozitáři zámku.

Návštěvníci se dozví mnoho o různých druzích měření času. Kunsthistorický, ale i odborný hodinářský výklad zajistí dva kvalifikovaní průvodci: PhDr. Jan Štěpánek, Ph.D., historik umění a Mgr. Patrik Pařízek, Ph.D.

Živé obrazy na zámku Kynžvart – sobota 19. října od 15:00 do 18:00. Prohlídky vycházejí v intervalu 15 minut.

Zveme vás na hrané prohlídky, během nichž potkáte postavy spjaté s historií kynžvartského zámku. Jaká událost obrátila chod zámku vzhůru nohama? A jak si se vzniklým úkolem poradí kancléř Metternich se svojí manželkou? Vezměte celou rodinu a zakončete s námi hlavní zámeckou sezónu.

SNOW FILM FEST na zámku Kynžvart – sobota 2. listopadu

 

Každý rok od října do prosince do více než 150 českých a slovenských měst přináší SNOW FILM FEST ty nejlepší filmy o zimních sportech z celého světa i z domácí produkce.

Během letošního ročníku se diváci mohou těšit například na napínavou expedici českého horolezce Máry Holečka, sjíždění ledových vodopádů, nebo 600 km dlouhou traverzu přes ledovou poušť. A mnohé další.

Zámek Kynžvart je pro návštěvu otevřen nadále každý den kromě pondělí od 9:00 do 16:00 hodin až do konce září.

V říjnu pak začíná provoz omezený. O víkendech bude otevřeno tradičně od 9:00 do 16:00 hodin. Ve všední dny pouze v úterý a čtvrtek od 13:00 do 15:00.

 

Těšíme se na Vaši návštěvu!

 

Zámek Kynžvart patří mezi nejvýznamnější památky ve správě Národního památkového ústavu. Památkový areál patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice. Je držitelem ceny Europa Nostra. Nesmírně cenné jsou dochované sbírky po šlechtických majitelích. Nejznámějším představitelem je kníže Klement Václav Lothar Metternich-Winneburg, kancléř císařů Františka I. a Ferdinanda I. Kancléř na zámku založil jedno z prvních muzeí v Evropě. Dodnes na zámku můžeme obdivovat cenná umělecká díla Antonia Canovy, Bernarda Strigela, kolekce antických mincí, daguerrotypií, grafik a zbraní. Na zámku se nachází třetí největší egyptologická sbírka v České republice. Významná je v evropském kontextu kynžvartská knihovna se sbírkou rukopisů (nejstarší dílo je z 8. století). Oblíbeným cílem návštěvníků je i kabinet kuriozit. Součástí sbírek je movitá národní kulturní památka Kynžvartská daguerrotypie, která je zapsána mezi movité památky UNESCO do registru Paměť světa.

 

Bc. Štefan Brštiak, referent pro styk s veřejností zámku Kynžvart, tel.: 773 776 631, e-mail: brstiak.stefan@npu.cz

Více informací o zámku a jeho provozu: www.zamek-kynzvart.cz

Související akce

Car Show na zámku Kynžvart

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Kulturní akce

státní zámek Kynžvart

21. 9. 2024

11.00 – 18.00

Jak se měřil čas za kancléře Metternicha na zámku Kynžvart

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Netradiční prohlídka

Státní zámek Kynžvart

5. 10. 2024

15.00 – 16.30

Živé obrazy na zámku Kynžvart

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Netradiční prohlídka

Státní zámek Kynžvart

19. 10. 2024

15.00 – 18.00